Traditii de Dragobete

Deja nu mai este mult pana pe 24 Februarie cand sarbatorim Dragobetele - sarbatoarea iubirii la romani.

http://www.ziurel.com/dragobetele/
  
Dar cine este acest Dragobete?

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete a ramas insa pana in ziua de astazi simbolul suprem al dragostei autohtone. Zeul tineretii, al veseliei si al iubirii in mitologia romaneasca, Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci si transformat intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Urmand firul anumitor legende populare, se pare ca Dragobete, care mai era numit si “Cap de primavara”, “Navalnicul” sau “Logodnicul Pasarilor”,ar fi fiul babei Dochia.

Obiceiuri si traditii de sarbatoarea lui Dragobete


In vremuri de demult, in aceasta zi de mare sarbatoare, tinerii imbracati in straie frumoase obisnuiau sa se stranga in paduri si sa culeaga cele dintai flori ale primaverii. Culesul florilor se continua cu voie buna si cantece, cu un fel de joc numit “zburatorit”. La ceasul pranzului, fetele porneau in fuga catre sat, iar baietii le fugareau, incercand sa le prinda si sa le dea un sarutat. Daca baiatul ii era drag fetei, aceasta se lasa prinsa, ulterior avand loc si sarutul considerat echivalent al logodnei si al inceputului iubirii dintre cei doi. Inspre seara, logodna urma sa fie anuntata comunitatii satului si membrilor familiei. Cei care participau la sarbatoare, respectand traditia, erau considerati a fi binecuvantati in acel an. Ei vor avea parte de belsug, iar, credinta populara romaneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul.

Tot satul, toata comunitatea era implicata in sarbatoarea lui Dragobete deoarece, inca de pe acum, se afla la ce nunti vor merge toamna. Dupa-amiaza avea loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca era sau nu membru al unui cuplu, danseaza, canta, se simte bine.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificata la Dragobete. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.

In unele parti ale tarii, Dragobetele era sarbatorit si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.

http://www.caon.ro/dupa-valentin-vine-dragobete/1062696


Superstitii si credinte populare de Dragobete 

Fetele tinere necasatorite obisnuiau sa stranga zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”. Apa rezultata prin topire era considerata ca avand proprietati magice in iubire si in descantecele de iubire, dar si in ritualurile de infrumusetare. Se credea ca aceasta zapada s-a nascut din surasul zanelor. Fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase si atragatoare ca si zanele.

In ceea ce priveste vremea, daca de Dragobete ploua, primavara va veni mai devreme si va fi calda si insorita. In aceasta zi, nici o fata sau femeie nu are voie sa planga, nici macar de fericire, deoarece se crede ca va plange tot anul.

Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul intregului an, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute in aceasta zi.

Lucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise in aceasta zi. In schimb, curatenia este permisa, fiind considerata aducatoare de spor si prospetime.

Tot de Dragobete se seamana busuiocul, dupa un ritual stiut din batrani, pentru ca planta sa capate toate calitatile cu care a fost binecuvantata.


Sa ne bucuram de aceasta minunata zi de Dragobete, ocazie de celebrare a iubirii si a inceputului de primavara.

Iubeste romaneste!

No comments:

Post a Comment